Rätt livsstil kan minska riskerna för demenssjukdom

Genom att ändra sin livsstil kan man minska riskerna för att insjukna i en demenssjukdom med 30 procent. När Charlotta Thunborg föreläste för unga anhöriga på lägret i Backåkra gav hon bra tips för att komma igång.

–Varför vänta med att ändra sin livsstil tills att man blir äldre. Det är lika bra att börja nu, säger Charlotta Thunborg, medicine doktor och legitimerad fysioterapeut, när hon föreläser för unga anhöriga på lägret i Backåkra.

Charlotta arbetar idag i den forskargrupp som tidigare tagit fram den så kallade FINGER-modellen som blivit vägledande för WHO:s riktlinjer när det gäller att förebygga demenssjukdomar.
Med hjälp av modellen har forskarna konstaterat att patientgrupper i riskzonen att utveckla demens kan påverka risken genom att lägga om till en mer hälsosam livsstil. Det handlar om att förändra sina vanor inom lika många områden som handens fem fingrar. Att se till att äta hälsosam kost, att träna, vara socialt och mentalt aktiv och dessutom se till att hålla de blodkärlsrelaterade riskfaktorerna i schack.
–Jobbar man aktivt med de ”fem fingrarna” minskar risken att drabbas av minnesproblem med 30 procent, säger Charlotta Thunborg.

Det låter ju både vettigt och bra, men att lägga om sin livsstil är det lättaste. Och hur ska man hinna med träningen ovanpå allt annat i vardagen?
En bra början är att kartlägga sig själv och sitt livsmönster menar Charlotta.
–Redan där sätter du igång en process i hjärnan. Det går inte att tro att man ska sticka ut och springa klockan 5 på lördag morgon. Man måste hitta något som passar en själv, ha en hög egentilltro och en rimlig utfallsförväntning.
Charlottas tips är att hitta träningsformen som passar en själv. Det behöver absolut inte vara styrketräning på gym. Det kan vara simning, yoga, padel, inlines, promenader, skateboard eller dans.
–En av de bästa aktiviteterna är en klubbaktivitet, många går att hitta inom sociala medier. I Stockholm finns till exempel en klubb som träffas och går upp och ner för Hammarbybacken. Det finns så mycket man kan göra som inte kostar men som både är utmanande och ger social stimulans. Är man med i en klubb – då får du ofta också den sociala komponenten som är oerhört viktig. Glädje tillsammans med andra är ren belöning och då har man lurat hjärnan att träna.

Charlottas tips:

  • Kartlägg ditt beteende till exempel med hjälp av en app. Hur äter, sover och tränar jag? Redan där har du startat en beteendeförändring.
  • Sätt upp ett mål och följ din egen utveckling.
  • Hitta din egen motivation och belöna dig själv när du klarar ett uppsatt mål. Det kan vara något som enkelt som en kaffe latte eller ett varmt bad efter promenaden.
  • Var uthållig – håll igång i minst tre månader innan du utvärderar och går vidare.
  • Om du misslyckas analysera varför och sätt nya mål som går att uppnå.
  • Tänk på att allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan.

Klicka här för att läsa mer om demenssjukdomar.