Rörelse är otroligt effektivt för att skapa välbefinnande

–Jag vill hitta människors rörelseglädje och få dem att umgås genom fysisk aktivitet, säger Daniel Hansson.

Han är kiropraktor i grunden och känd för sitt arbete med projektet ”Nacka 90+ – Aldrig för sent!” – på en vårdcentral i Sickla utanför Stockholm, som blev mycket uppmärksammat. På lägret för unga anhöriga i Backåkra sätter han fart på ungdomarna som får testa på enkel och effektiv träning som inte kostar något. Övningar som går att göra själv utomhus med den egna kroppen som motstånd.

–Om man har en osund livsstil kan man inte bara slänga fram ett träningsprogram. Då har man inte tagit tag i problemet. Vi måste utgå ifrån att träning ska vara roligt och skapa gemenskap, säger Daniel.

Det räcker att byta några ord med Daniel för att förstå att han är en inspiratör av stora mått och alltid försöker hitta något positivt även i det som är jobbigt. Hans egen mormor börjar få problem med minnet.

–Sitter man ner och försöker prata med henne blir sjukdomen så naken. Det är bättre att fråga om hon kan pröva att hoppa, lägga sig ner på golvet och ta sig upp igen eller om vi ska gå en promenad tillsammans. Är man anhörig till någon som demenssjuk tycker jag att man ska tänka sig själv som en tränare, säger Daniel och funderar kring varför umgänge i vår kultur ofta handlar om stillasittande. Att sitta ner och fika och äta middag tillsammans.

–Vi måste hitta nya sätt att umgås på, hitta olika aktiviteter som ersätter det. Vi blir glada när vi rör på oss. Rörelse är otroligt effektivt för att skapa välbefinnande.

Själv tränar Daniel på alla möjliga vis. Han spelar badminton, simmar, går skogspromenader, åker snowboard, är igång hela tiden.

För Daniel är också den sociala biten viktig. Han berättar om ett gott exempel. Gode vännen som för några år sedan, inflyttad till en ny stad, slängde iväg en fråga på facebook om någon var sugen att hänga på och springa med honom. 

–De springer en bit för att sedan träffas på ett fik eller en bar. Idag är de 200 personer i löparklubben. Träning ska aldrig handla om prestationer utan om glädje.

Här kommer Daniels fem bästa enkla tips för träning!

1. Gör något enkelt som kan mätas. Det blir lättare om man sätter upp små mål framför sig. För egen del så håller jag andan mellan lyktstolpar när jag går, testar om jag kan gå i trapporna utan att bli andfådd, testar om jag kan resa mig från golvet utan hjälp av händerna. osv Jag gör det för att det är kul, som en lek. Ofta blir målet med träning så stort att det blir oöverstigligt. Vill du komma igång med löpning? Börja jogga ett par hundra meter några gånger. Testa femhundra meter. Testa en kilometer. Klandra inte dig själv om du råkar få ett uppehåll.

2. Jag som person är lat och bekväm. Det är en av anledningarna till att jag specialiserat mig på träning för äldre otränade människor. Det går snabbt att få resultat och det känns meningsfullt att hjälpa någon till en sundare livsstil. Om du har möjlighet att umgås genom fysisk aktivitet med någon som är i större behov än du så gör det. Ofta så försöker jag få med mina föräldrar till olika aktiviteter. Helst vill de bjuda på middag för att sen sitta och äta och dricka. Men vi har alltid roligare när vi gör någon aktivitet. Som att alla går ut med hunden istället för att bara någon gör det.

3. Jag tycker styrketräning är supertråkigt. Men om jag gör det ibland så blir det lättare och roligare att cykla mountainbike i skogen, något jag älskar att göra på fritiden. Du måste skapa en mening med träningen, annars kan den kännas meningslös. 

4. Oavsett hur gammal du är; tänk fem år bak i tiden. Vad kunde du med lätthet då som är lite trögare nu? Var det att jogga milen? Göra en kullerbytta? Spelade du nån bollsport? Var du tio kilo lättare? Kunde du resa dig från golvet med lätthet? Kanske var det att tvätta fötterna ståendes på ett ben i duschen som nu är lite svårare. Gissa vad som händer med den aktiviteten om ytterligare fem år om du inte tränar tillbaka den? Det är lättare och klokare att göra det nu.  

5. De hälsofördelar som kommer från fysiska aktiviteter är inte isolerade mirakelkurer. Vi kan inte ”bara” promenera, lyfta vikter eller göra yoga och förvänta oss att det räcker om resten av din tid är inaktiv. Vi måste se fysisk aktivitet som en helhet i ett sammanhang. Kroppen anpassar sig till de krav du ställer på den. 

Allt gott!

Klicka här för att läsa mer om demenssjukdomar.