Demenssjukdomar

Vad innebär det att ha en demenssjukdom? Hur påverkas det vardagliga livet för den som insjuknar och deras anhöriga? Vad gör forskarna för att hitta botemedel? Under den här fliken möter du läkare, forskare och föreläsare som arbetar med demenssjukdomar och på olika sätt medverkar i projektet.

De fem vanligaste kognitiva sjukdomarna

Moa Wibom är överläkare vid enheten för Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus. I ett videoklipp går hon igenom de fem vanligaste kognintiva sjukdomarna och berättar hur de påverkar den drabbade.

Kapitel 1

Så fungerar hjärnan. Den mänskliga hjärnan är fantastisk. Den är kroppens styrcentral. Här skapas tankar, drömmar och idéer. Vår hjärna formar våra tankar och vårt språk, skapar känslor och lagrar minnen. Läs mer om hur hjärnan fungerar.

Kapitel 2

Vad menas med demens/kognitiv sjukdom? Hjärnan kan drabbas av många olika typer av sjukdomar och skador. Dessa har olika effekter, beroende på vilka områden och förmågor som drabbas. Läs mer olika typer av demenssjukdom (kognitiv sjukdom).

Kapitel 3

Demenssjukdomar/kognitiva sjukdomar. Den vanligaste orsaken till demens är Alzheimers sjukdom som står för ungefär 2/3 av alla sjukdomsfall. Här kan du läsa mer om sjukdomen, riskfaktorer och hur man själv kan påverka sin egen minnesfunktion.

Nytt blodtest som med 90% säkerhet kan visa om en patient har Alzheimers sjukdom

Oskar Hanssons forskargrupp i Lund har tagit fram ett nytt blodtest som med 90 procents säkerhet kan visa om en patient har Alzheimers sjukdom. Läs mer om testet.

Så förebygger du demenssjukdomar

Håll igång hjärnan på alla möjliga sätt. Lyssna på musik, se på film och läs böcker. Och motionera så mycket du kan. Det rådet ger Ingmar Skoog, en av landets främsta och mest uppmärksammade äldreforskare. Läs hela intervjun med Ingmar.

Livsstilsåtgärder och olika läkemedel i kombination

Miia Kivipelto, är professor vid Karolinska Institutet och forskningschef på Tema Åldrande, Karolinska Universitetssjukhuset. Hon är också kvinnan bakom den mycket uppmärksammade svensk-finska FINGER-studien. Läs mer om hennes upptäckter.

Kapitel 4

Tidigt debuterande demens. I Sverige finns ungefär 10 000 personer med demenssjukdom (kognitiv sjukdom) som debuterat före 65 års ålder. Att yngre personer drabbas är relativt ovanligt och kan därför vara svårt att känna igen. Läs mer här.

Kapitel 5

Sjukdomsförloppets fyra faser. Oavsett demenssjukdom kan sjukdomsförloppet delas in i fyra faser. Hur fort förloppet går är individuellt. Här kan du läsa mer om vilka de fyra faserna är och vad som händer i vilket skede.

Kapitel 6

När sjukdomen går i släkten. Viktigast av allt att komma ihåg är att det totalt sett är större chans att förbli frisk än att bli sjuk. Faktiskt är det så att mindre än en procent av alla fall av Alzheimers sjukdom som beror på genförändring. Läs mer om ärftlighet.

Johan Sundelöf har kartlagt och studerat riskfaktorerna

Överläkaren Johan Sundelöf är specialist i geriatrik och palliativ medicin. Han är en av nyckelpersonerna i projektet Fight Dementia. Möt Johan i en kort intervju!

Viktigt om familjejuridik och framtidsfullmakt

Timothy Prellwitz, chefsjurist på Lavendla Juridik, ger tips och råd kring frågor gällande familjejuridik och förklarar varför det är viktigt med en framtidsfullmakt, när den ska skrivas och vad som gäller juridiskt. Läs hela intervjun med honom.

Rörelse är otroligt effektivt för att skapa välbefinnande

Daniel Hansson är kiropraktor i grunden och arbetar med seniorhälsa. Mest känd är han för sitt arbete med projektet Aldrig för sent – gympagrupp 90+ på en vårdcentral utanför Stockholm. Läs mer om Daniels tankar kring hälsa och välbefinnande.

Kapitel 7

Möjligheter till stöd. Det är bra att veta att din kommun enligt Socialtjänstlagen är skyldig att erbjuda olika former av stöd åt anhöriga som hjälper sina nära och kära. Läs mer om vilka möjligheter till stöd som finns, till exempel av en anhörigkonsulent.

Kapitel 8

Att vara ung anhörig. Att få en demenssjukdom i arbetsför ålder är något helt annat än att få det som äldre. Är din mamma eller pappa mellan 40 och 65 år har de kanske till och med egna föräldrar att ta hand om liksom ekonomiska åtaganden. Läs mer.

Kapitel 9

Utredning och behandling. Om man misstänker att en person har en demenssjukdom är det viktigt med en snabb medicinsk utredning. Idag söker allt fler patienter vård i ett tidigt skede av sin demenssjukdom och uppvisar då ofta bara lindrigare symtom. Läs mer.

En magisk laddning som ger ungdomarna styrka

Moa Wibom är överläkare vid enheten för Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus. Hon är också en av läkarna som föreläser på lägren för unga anhöriga och är mycket engagerad i projektet Fight Dementia. Läs mer om hennes arbete och stora engagemang.

Recept på smoothies och enkla maträtter som ger dig energi

Här har dietisten Nicholas Levak samlat några enkla lättlagade rätter, späckade med nyttigheter och mycket smak. Det ska vara enkelt att må bra. Klicka dig vidare och kom igång med en hälsosammare livsstil redan idag!

Små förändringar i vardagen för att må bra

Träning men också kosthållning stod på programmet för de unga anhöriga på lägret i Backåkra 2019. Nicholas Levak, dietist, bjöd på fräscha smoothies och lagade en fantastiskt god currygryta tillsammans med deltagarna.

Rätt livsstil kan minska riskerna för demenssjukdom

Genom att ändra sin livsstil kan man minska riskerna för att insjukna i en demenssjukdom med 30 procent. Varför vänta med att ändra sin livsstil tills att man blir äldre, säger Charlotta Thunborg, med. doktor och fysioterapeut. Ta del av hennes bästa tips!