Lägerverksamhet

2011 startade det första nationella lägret för unga anhöriga i Avesta med ekonomiskt stöd från kommunen och Alzheimerfonden. Sedan dess har antalet läger vuxit runt om i landet och genomförs nu även i Backåkra och i Örnsköldsvik. 

Läs mer om lägerverksamheten

Varje sommar hålls nationella läger för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder. Här erbjuds du möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter. Läs mer om lägerverksamheten!

All lägerverksamhet inställd under 2020

Det är med stor sorg vi nu behöver meddela att alla läger under 2O2O måste ställas in på grund det rådande läget under coronapandemin. 

Redan det allra första lägret lockade många deltagare

Katrin Lindholm och Gudrun Strandberg startade 2O1O Sveriges första läger för unga anhöriga. Lägret som hålls vid Sjöviks folkhögskola har under många år varit en plats där anhöriga kunnat hämta energi och hitta gemenskap. Läs mer om tillkomsten av lägren.

Se en kort film om lägren!

Här delar några av tidigare deltagare med sig av sina erfarenheter och intryck samt vad lägerverksamheten har betytt för dem.

Återhämtning under lägret i vackra Backåkra 2019

I mitten av juni 2019 var det dags för det tredje lägret under året för unga anhöriga i natursköna Backåkra. Lägret bjöd på intressanta föreläsningar och sköna aktiviteter. Spana in vad som stod på programmet och vad några av deltagarna tyckte.

Strålande sol under anhöriglägret i Sjövik 2019

Sjövik visade upp sin allra vackraste sida med strålande sol och gassande sommarvärme hela helgen. Glädjetjuten från badbryggan kunde höras från tidig morgon till en bra bit in på kvällen. Men det fanns också stunder för viktig reflektion.

Avkopplande konst med Benke på Backåkra 2019

På förra sommarens anhörigläger 2019 i Backåkra stod konstnären Benke Pehrsson för ett nytt inslag. Med hjälp av kol, akryl- och akvarellfärger fick han deltagarna att släppa tankarna på sjukdomar en stund. Läs mer om Benkes skaparverkstad!

Stina Arosenius: så började vi med läger i Skåne

För ungefär sex år sedan blev jag kontaktad av Alzheimerfonden och Avesta kommun för att höra om det fanns något intresse att vara med och starta upp läger för unga anhöriga med demenssjuk förälder, i södra Sverige. Läs mer om hur allt tog sin början.