Alzheimerpodden - en podd för unga anhöriga

Unga talar öppet om att förlora sin förälder till glömskan
1, 3 miljoner svenskar är idag anhöriga till någon som behöver mer eller mindre hjälp för att klara sitt liv. Många av de anhöriga upplever ångest, stress eller nedstämdhet och svårigheter att klara av sitt övriga liv. Att ens förälder drabbas när man själv ännu är ung är komplext och svårt att hantera. I Alzheimerpodden – en podd för unga anhöriga får vi höra exempel på hur andra unga har gjort. Johanna och Emilia (själva barn till alzheimerdrabbade) samtalar högt och lågt med gäster kring ansvar, skuld, dåligt samvete, att be om hjälp, att få hjälp och att få livet i övrigt att gå ihop. Var gärna med och dela din berättelse, anonymt eller inte. Kontakta redaktionen genom podd@alzheimerfonden.se. En varm, lite rolig och lite sorglig podcast om hur det är att leva nära en förälder som förlorar minnet. Elin Pöllänen har gjort den fina vinjetten som inleder och avslutar programmet.

Här kan du läsa mer om Johanna och Emilia.

Avsnitt 8 – “Mamma Birgitta”

Hanna och Geetas mamma var läkare och upptäckte själv att det var något som inte stämde. När hon var 58 fick hon sjukdomsbeskedet Alzheimer. Då var hennes döttrar 19 och 21. Detta är en berättelse om att vara två i en kris och hur man vårdar sin mamma som är arg, frustrerad och orolig. Och så talar vi om vem man är när man inte längre är anhörig, något man är länge när det handlar om olika demenssjukdomar. Men vi talar också om fniss, och närhet som nog bara kommit genom sjukdomen. Medverkande: Hanna och Geeta Karlsson och Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen.

Avsnitt 7 – “Pappan och havet”

Varje gång det händer något till sjöss på nyheterna vill Lotta ringa sin kaptenspappa Janne. Sedan tre år kan han inte längre svara i telefon och sedan ett år inte längre tala. Men det betyder inte att önskan att kunna ringa och att han ska svara inte finns kvar, varje gång. Detta är ett samtal med Lotta, vars pappa som 60-åring drabbades av frontallobsdemens och Lotta och hennes bror blev som 25-åringar enda anhöriga. Detta är ett samtal om saknad och sorg som varar länge, om svårigheter att få hjälp men också om ett bra boende, en avlastning och insikten att ett underbart liv fortsätter trots att en hemsk sjukdom fortskrider. Medverkande: Lotta Adler Lagergren och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 6 – ”Demens på liv och död”

Förbjudna känslor och demens diskuteras i detta avsnitt, som gästas av Anna Nåsby och Petra Tegman. Anna var i tonåren när hennes pappa insjuknade i Lewykroppsdemens. Hon är initiativtagare till Facebookgruppen ”Unga anhöriga i demensens skugga” som får många har blivit ett viktigt forum för stöd under en tuff period i livet. Medverkande: Anna Nåsby, ung anhörig, Petra Tegman, Silviasyster och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 5 – ”Sorg är oändligt mycket mer än bara tårar”

Det här avsnittet handlar om förlusten av en normal vardag och vad det gör med en ung person att behöva vårda och sörja någon som lever. Och om faran med att en ung vuxen blir lämnad ensam med en sjuk förälder. Medverkande: psykolog och terapeut Göran Gyllenswärd och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 4 – ”Att hitta ett nytt hem”

Det här avsnittet handlar om vad som egentligen kännetecknar ett bra boende för någon med en demensdiagnos, som fortfarande är ung. Vi pratar med Annica Alfredsson, som arbetar på ett boende i Skåne och Ulla Rova, som är chef för ett boende i Luleå.
Medverkande är även Johanna Hinteregger och Emilia Halldén.

Avsnitt 3 – ”Pappa på Sardinien”
I detta avsnitt för vi höra om Emilia och hennes pappa som är sjuk i Alzheimer. Vi får också reda på vad man som ung anhörig faktiskt har rätt till och vad man kan göra om hjälpen inte fungerar.
Medverkande är Johanna Hinteregger, Emilia Halldén, ung anhörig och Anna B Andersdotter, anhörigkonsulent.

Avsnitt 2 – ”Det finns många sätt att visa kärlek”
Elins pappa har frontallobsdemens. När pandemin slog till flyttade Elin hem för att ta hand om honom på heltid. Bland mycket annat pratas det även om hur en kan göra för att få till ett lyckat julfirande som anhörig.
Medverkande är Elin Pöllänen, musiker och anhörig, Petra Tegman, specialistsjuksköterska och Johanna Hinteregger.

Avsnitt 1 – “Varje djup sorg har en förlorad glädje”
I detta avsnitt får vi höra om Johanna och hennes mamma som lider av Alzheimer. Vi diskuterar vad som hade behövts och hur en bra hemtjänst egentligen är. Medverkande är Johanna Hinteregger, Emilia Halldén och Anna B Andersdotter, anhörigkonsulent. En varm, lite rolig och lite sorglig podcast om hur det är att leva nära en förälder som förlorar minnet.