Andreas Pastor lär ut paddle board i Backåkra

Äventyraren och svensk-amerikanen Andreas Pastor är född i USA och bor nu på Österlen i sydöstra Skåne. Han började med vindsurfing som 13-åring – en sport som senare tog honom ut i världen. 40 år senare är han lika passionerat förälskad i hav och natur – och surfing. På de två lägren för unga anhöriga i Backåkra sommaren 2022 lärde han deltagarna hur man använder en ”paddle board” men han ville också dela med sig av den otroligt vackra naturen och kustmiljön där han lever sitt liv.

Efter att pandemin har börjat släppa taget så har lägerverksamheten som Alzheimerfonden anordnar inom ramen för Fight Dementia börjat komma i gång igen. En som också återkommer är Andreas Pastor som medverkade på lägret för unga anhöriga i Backåkra sommaren 2019 och 2022. Surfingen och jobbet som fotograf har tagit honom till platser som Australien, Hawaii och New York. Sedan tio år bor han på Österlen och driver företaget Sup&Surf Österlen.

–Jag började med vindsurfing när jag var 13 år och började tävla ett par år senare vilket tog mig ut i världen. Jag kom till Maui 1991 och hade min bas där i tio år med riktigt bra surfing. Samtidigt växte mitt intresse för fotografi vilket senare tog mig till New York där jag stannade sex år och jobbade som fotograf och fotoassistent, säger Andreas och berättar att hans pappa varit inspirationen till hans äventyrliga liv.

Andreas pappa var själv en riktig äventyrare och friluftsmänniska, han var marinsoldat och tjänstgjorde bland annat i Vietnam. Andreas och hans pappa hade många fina upplevelser ihop i naturen och på resor innan pappan drabbades av kognitiv svikt och hamnade på ett ”veteran hospital”, ett hem för äldre och sjuka militärer i USA. På hemmet handlande det inte så mycket om vård utan mer om starka mediciner och inlåsning.

–Bara tanken på att min pappa befann sig på ett sådant ställe var otroligt svår för mig så jag bestämde mig för att hämta honom från hemmet och ta med honom till Sverige där vi fick några år tillsammans som var både slitsamma och sorgliga, men också med en hel del glädje.

År 2019 medverkade Andreas för första gången på lägret för unga anhöriga i Backåkra. Han kommer ihåg att gruppen på 12 personer som skulle lära sig var intresserade och tålmodiga. Och hängde med på alla moment.

–När jag träffar deltagarna så kör vi mina standardrutiner där vi går igenom utrustningen och säkerhetstänket. Sedan gäller det att komma upp på brädan vilket de flesta lär sig på 10–20 minuter, ofta är tjejerna lite snabbare än killarna, kanske de är lite mer avslappnade vilket betyder mycket för balansen. Sedan ger vi oss ut på ”paddle boarden” och håller oss säkert längs kustlinjen. Som nybörjare vill man helst inte ha för mycket vågor.

–Fördelen med Österlen och paddle board är att vi har två kustremsor och man når dem ganska snabbt. Inför varje kurs kollar jag alltid väderprognosen noga för att se hur vindarna blåser. Blåser det för mycket så drar vi i väg till Gyllebosjön som ligger vackert och vindskyddad i den höga bokskogen mitt på Österlen. Men självklart så satsar jag i första hand på havet och stränderna, jag vill ge en helhetsupplevelse och en känsla för trakten och naturen, något deltagarna kan ta med sig som ett fint minne och kanske återvända till.

Du som sett mycket av världen, varför valde du Österlen?
–1993 körde jag runt i Skåne och kom till idylliska Knäbäckshusen på Österlen och blev helt förälskad och tagen av platsen precis vid havet. Jag sa till mig själv att ska jag någonsin flytta tillbaka till Sverige så blir Knäbäckshusen. Och ganska många år senare så gjorde jag det – nästan. Sedan tio år tillbaka bor jag i den närliggande orten Tunby med närhet till alla stränder på östra och södra Österlen.

Vad är ditt knep för att inspirera andra?
–Jag brukar introducera mig själv och berätta om mitt liv, vissa är nyfikna på mina äventyr och hur jag levde på Hawaii och jag delar gärna med mig. Jag försöker se hela gruppen så ingen hamnar utanför och märker jag att någon försöker knyta an så uppmuntrar jag det – då kan ett roligt samtal uppstå. Jag känner att det är ganska lätt att inspirera men har givetvis bra draghjälp av det jag lär ut, paddle board och surfing, och den underbara miljö som jag arbetar i och som jag delar med mina kursdeltagare.

Sporten SUP, stand up paddle boarding, kommer ursprungligen från Hawaii på 60-talet. Genombrottet kom i början av 2000-talet då surfpionjärer som Laird Hamilton och Dave Kalama på Maui började använda SUP som en träningsform. När man insåg möjligheten att vara ute på havet och träna när det inte var vågor, bestämde man sig för att satsa på sporten. Anledningen till att stand up paddle boarding blivit så populär är att den vänder sig till människor i alla åldrar, och kan utövas både i vågor och stilla vatten.

Klicka här för att läsa mer om lägerverksamheten.